Cum selectăm uleiul potrivit mașinii noastre?

Din punctul meu de vedere, atunci când vreau să cumpăr un produs, ma gândesc la ce mă ajută acel produs și ce caracteristici trebuie să îndeplinească pentru ca el să fie potrivit nevoilor mele.

Când vorbim despre durabilitatea și performanțele unui motor, ne gândim în primul rând la uleilul pe care îl folosim.

Dar ce este uleiul și cum îl putem defini? Uleiul se definește ca fiind un fluid / lubrifiant care are rolul de a crea o peliculă de izolare între diverse elemente care sunt în mișcare din interiorul motorului.

Lubrifianții sunt formați din uleiuri de bază și aditivi:

- Uleiurile de bază utilizate în formularea lubrifianților sunt obținute din petrol, împreună cu uleiurile sintetice și cele pe bază vegetală, care se pot încorpora pentru obținerea aplicațiilor speciale. De accea, performanțele uleiului finit depind foarte mult de tipul și calitatea uleiului de bază folosit și aditivul utilizat.

- Aditivul, prin mărirea vâscozității la cald (la temperatura de lucru) poate mări raportul de compresie, ducând la îmbunătățirea arderii și la economie de carburant. Unele tipuri de aditivi de ulei conțin particule aderente la suprafețe metalice care au efect de honuire (lustruire) a interiorului cilindrului, rezultând o micșorare a frecării între cilindru și piston.

Din punct de vedere al compoziției sale chimice, uleiul poate fi de tip mineral, sintetic sau semi-sintetic:

Uleiuri minerale: sunt fabricate integral din ulei mineral, au vâscozitate redusă și se evaporă la temperaturi ridicate, mult mai rapid decât uleiurile sintetice și se oxidează în contact cu aerul, motiv pentru care sunt aditivate cu aditivi împotriva uzurii, antioxidanți etc.

Uleiuri sintetice: sunt în întregime fabricate din baze sintetice, fără niciun adaos de ulei mineral. Aceste uleiuri se comportă excelent la sarcină mare, sunt recomandate cu precădere motoarelor performante, au o tendință scăzută de evaporare și protejează motorul împotriva agenților de uzură și coroziune. Mențin o presiune stabilă, nu se cocsifică și permit rapid pornirea motorului la temperaturi scăzute. Sunt uleiuri extrem de performante, putând fi folosite cu intervale de schimbare mai lungi decat la uleiurile minerale sau semistintetice și au o rezistență a peliculei între 500 -1000%.

Uleiuri semi-sintetice: sunt fabricate prin adăugarea unei părți sintetice, un amestec de uleiuri minerale cu uleiuri de sinteză, amestec menit să le mențină clasele de vâscozitate. Prezintă o tendință mai redusă la evaporare decât uleiurile minerale. Filmul de ulei este mult mai subțire la temperaturi scăzute decât clasa 15W, determinând lubrifierea rapidă la pornire și reducerea uzurii și consumului de carburant.

Funcțiile pe care lubrifianții le pot avea sunt:

- Reducerea fricțiunii și uzurii între piesele aflate în contact, ceea ce duce la economisirea energiei;

- Funcționarea ca agenți de răcire pentru piesele foarte fierbinți;

- Neutralizarea acizilor din motor;

- îndepărtarea suspensiilor și depunerilor;

- Prelungirea duratei de funcționare a motorului;

- Micșorarea consumului de carburant, etanșeizare;

- înlesnirea transferului de energie și răcire;

- Protecția împotriva coroziunii;

- Vâscozitatea și indicele de văscozitate;

- Punctul de curgere;

- Punctul de inflamabilitate și punctul de ardere;

- Rezistență la oxidare ;

- Proprietățile de spumare;

- Proprietăți de protecție anticorozivă și antirugină;

- Proprietăți dispersante și detergente.

Vâscozitatea este unitatea de măsură a fricțiunii interne a lichidului, în cazul uleiurilor de motor desemnând fluiditatea acestora în funcție de temperatură. În termeni generali, aceasta reprezintă rezistența relativă la curgere a unui fluid sau 'grosimea' filmului acestuia, astfel un ulei trebuie nu numai să fie suficient de "subțire" ca să curgă bine la temperaturi joase, dar să și rămâna suficient de "gros" ca să mențină o protecție adecvată la temperaturi înalte.

Vâscozitatea este una dintre cele mai importante caracteristici ale uleiurilor. Ea este definită de gradele SAE. Denumirea de grade SAE pentru a determina vâscozitatea uleiurilor provine de la "Society of Automotive Engineers"(S.A.E.), grup de specialiști americani care a pus bazele clasificării uleiurilor dupa gradele de vâscozitate. Ea determină, în esență, pierderile de grosime ale stratului de ulei datorită frecării. Vâscozitatea variază în funcție de mai mulți factori cum ar fi temperatura, presiunea și forfecarea.

Indicele SAE variază de la 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 la 60 în prefixul denumirii. A doua parte din denumirea indicelui de vâscozitate este formată din numerele 0, 5, 10, 15 si 25 cu sau fără litera W.

Ceea ce sigur nu știa multa lume este faptul că W vine de la Winter, adică iarnă. Dacă litera W este inclusă în denumire, înseamnă că prefixul acelei denumiri îți spune vâscozitatea în condiții de iarnă. Se mai numește și indicele de pornire a motorului la rece.

Cum să alegem uleiul ?

Pentru foarte mulți utilizatori, alegerea uleiului este o intreagă aventură, mai ales când din toate părțile apar sfaturi mai mult sau mai puțin corecte care crează o adevărată nebuloasă în jurul acestui subiect. Piața de lubrifianți este diversă și o multitudine de branduri își promovează produsele astfel că pentru automobiliști este destul de greu să aleagă uleiul potrivit.

Primul lucru pe care trebuie să îl cunoască utilizatorul este nu firma producătoare de ulei ci specificația tehnică recomandată de producatorul autovehicului în cartea tehnică a mașinii.

Este foarte important ca eticheta uleiului să fie citită corect și înțeleasă. Pe etichetă se înscrie obligatoriu denumirea brandului, tipul de ulei: mineral, semisintetic sau sintetic, indicii de vâscozitate: 5W30, 10W40 - clase de iarnă (0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W) - clase de vară (20, 30, 40, 50, 60) , clasele de performanță API: CH-4/Sl sau ACEA: A3/B3 și compatibilitatea cu testele de performanță stabilite de producătorii de mașini: MAN 3275 , MB 228.3, Volvo VDS-2 etc.

Dacă alegem un ulei neconform, atunci putem avea un „răspuns” al motorului, care se poate manifesta astfel:

Uzura axului cu came, a culbutorilor sau tacheților: o uzură apare prin polisajul concav al tacheților cu rotunjirea vârfului camelor;

Coroziunea cuzineților: o vâscozitate prea slabă a lubrifiantului, încălzirea excesivă datorată unei suprasarcini sau diluției cu carburant provoacă un defect de lubrifiere prin ruperea filmului de ulei.

Uzura la demaraj: un lubrifiant mai vâscos la rece forțează demarajul sau antrenează funcționarea fără lubrifiere a motorului ducând la distrugerea rapidă a cuzineților, rulmenților, a vilbrochenului și axului cu came; o uzură la demaraj apare și dacă pomparea și vâscozitatea nu sunt compatibile cu pompa de ulei pentru a asigura o aspirație bună și o refulare corespunzătoare de-a lungul circuitului de distribuție a uleiului - dimensiunile conductelor și ale filtrului.

Uzura cilindrului, a segmenților, a cămășii: la contactul piston-cămașă: ruptura filmului de ulei antrenează încălziri anormale (lipsa răcirii, fenomene de preaprindere - aprindere) și anulează jocurile funcționale.

Perforarea pistonului: poate apărea ca urmare a calaminei care se depune pe capul pistonului și pe cel al coroanei; este un compus al carbonului, rezultat la arderea carburantului.

Consum mare de ulei: se datorează punctului de aprindere coborat, volatilitate ridicată și trecerea gazelor pe lângă segmenți, ceea ce induce un consum mai mare de ulei.

Să nu uităm și de faptul că în momentul când dorim să schimbăm uleiul, este recomandat să schimbăm filtrul de ulei și filtrul de aer.

Filtrul de ulei este parte a sistemului e ungere al motorului termic. Acest sistem are rolul de a scădea uzura și a îmbunătăți randamentul mecanic al motorului, a prelua parțial căldura rezultată, a curăța suprafetele în mișcare de particule și reziduuri și a proteja împotriva coroziunii. În acest context, se înțelege importanța filtrului de ulei care are rolul de a reține impuritățile din ulei, nepermițându-le să treacă mai departe.

Filtrul de aer este o piesă componentă a motorului care există chiar și la cele mai vechi modele de autoturisme pe motivul că rolul său este simplu, dar extrem de important, respectiv acela de a filtra aerul care ajunge în camera de ardere a motorului.

Noi îți recomandăm să respecți sugestiile de brand transmise de producător în cartea tehnică și dacă totuși ai o altă preferință, atunci află că trebuie să tii cont de normele recomandate pentru motorul mașinii tale.

Ca urmare, îți prezentăm o aplicație interesanta creată de Castrol pentru a identifica rapid cantitatea necesară de ulei, tipul și caracteristicile uleiului potrivit, care te vor ajuta să te bucuri de performanța motorului cât mai mult timp.

http://applications.castrol.com/oilselector/en_gb/c/search

 

Îți mulţumim,

Echipa Auto-Piesa.ro