Când discutăm despre uleiurile auto moderne, indiferent de numele producătorului, trebuie avută în vedere alegerea corectă a normelor și specificațiilor precum și a intervalului de timp la care se realizează schimbul.
Pentru intervalul de schimb al uleiului, producătorii de automobile au recomandări diferite, în funcție de tipul motorului.
Trebuie să avem în vedere regimul de exploatare, sezonul, calitatea combustibilului şi a consumabilelor (filtrelor).
În plus, orice posesor de automobil ar trebui să știe că pe orice bidon de ulei auto sunt trecute normele de vâscozitate și clasele de performanță a acestuia.
Normele de vâscozitate se împart în 11 clase:
0w, 5w, 10w, 15w, 20w, 25w - 20, 30, 40, 50, 60
Litera w din cadrul normei vine de la winter și indică clasa de iarnă, iar a doua notare indică clasa de vară.
Cu cât este mai mică cifra în fața literei w, cu atât vâscozitatea uleiului este mai mică la temperaturi scăzute și implicit pornirea la rece a motorului este mai ușoară.
Cu cât este mai mare cifra care se află după cratimă, cu atât este mai mare vâscozitatea uleiului la temperatură ridicată și mai sigură ungerea motorului pe timp de caniculă.
Referitor la clasele de performanță a uleiului, producătorul mașinii îți oferă în cartea tehnică a mașinii detalii despre norma recomandată.
Acestea sunt API - American Petroleum Institute și ACEA - Asociația Europeană a fabricanților de automobile.
Normele API se împart în cele de Serie S și cele de Serie C.
Seria S este destinată motoarelor pe benzină (ex. SA, SH, SJ, SL, SM. Subcategoria SA fiind folosită pentru motoare vechi cu exploatări moderate și urcând spre subcategoria SM care reprezintă varianta cu performanțe deosebite).
Seria C este destinată motoarelor diesel (ex. CA, CE, CF, CF-2, CF-4, CG-4, CH-4, CI-4. Subcategoria CA, spre exemplu, fiind deja depașită și se folosea la motoarele de generații mai vechi și urcând spre norma CI-4 Plus care oferă un grad ridicat de protecție).
Normele ACEA se împart în 4 categorii de performanță:
Categoria A este destinată motoarelor pe benzină (ex. A1, A2, A3, A4, A5. Subcategoria A1 reprezentând calitatea standard urcând spre A5 care reprezintă varianta cu stabilitate mare și economie de carburant)
Categoria B este destinată motoarelor diesel (ex. B1, B2, B3, B4, B5. Subcategoria B1 reprezentând calitatea standard urcând spre B5 care reprezintă varianta de calitate maximă și economie de carburant)
Categoria A/B este destinată motoarelor pe benzină și motoarelor diesel ușoare și autocaminoane (ex. A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5. Subcategoria A1/B1 r reprezentând varianta standard urcând spre A5/B5 care reprezintă stabilitate mare și vascozitate mică).
Categoria C este reprezentată de uleiurile compatibile cu sisteme de catalizatori pentru motoare pe benzină și diesel cu conținut scăzut de sulf și fosfor.
Categoria E este destinată uleiurilor pentru motoare diesel ale mașinilor grele (ex. E1, E2, E3, E4, E5, E6, E7. Subcategoria E1 reprezentând varianta standard urcând spre E7 care reprezintă varianta care asigură protecție împotriva uzurii și murdăririi pistoanelor).
Alegeri inspirate!
Echipa Auto-piesa.ro